14 Eylül 2009 Pazartesi

Siyah Şapka ve Beyaz Şapka üzerine...

Seo konusunda belki de ilk anlatılması gereken şeylerin başında Siyah Şapka ve Beyaz Şapka Seo'nun arasındaki farklar geliyor. Çünkü insanlar sitelerine belki!? tamamen iyi niyetle gördükleri her yöntemi uyguluyor ve bazen sonuç Serp'de yükselmek yerine çok çok gerilere gitmeye veya arama motorlarından tamamen silinmelerine neden oluyor.


Neden Siyah Şapka Kötüdür?
Siyah şapka olarak adlandırılan yöntemler arama motorlarının sonuçlarını kandırmaya, manipüle etmeye yönelik yöntemlerdir. Bu yöntemler uygulanmış bir siteye giren kullanıcı kendini kandırılmış hissedecek ve büyük ihtimalle bu siteye bir daha girmeyecekleri gibi bir de siteyi hazırlayanlar için okkalı bir küfür sarfedecektir.

Arama motoru ayağında ise; başarısı doğru sonuçları kullanıcılarına göstermek olan arama motorları bu durumla karşılaşınca kendi ticari hayatlarını devam ettirebilmek için sert önlemler almışlardır. Bu önlemlerin alınmasında belki sırf ticari yönler de olmayabilir Dünya'nın en iyi programcılarını aptal yerine koymaya çalışan siteleri yine o programcıların yazdığı kodlar cezalandırır.

Arama motoru sonuçlarını manipüle etmeye - keyword stuffing, doorway page, cloacking vs. gibi yöntemlerle - çalışan siteler yaptıkları işin derecesine göre en iyi ihtimalle sıralama da gerileyecek, büyük bir ihtimalle de arama motorlarının dizinlerinde sonsuza kadar çıkarılacaklardır.

Neden Beyaz Şapka İyidir?
İlk olarak belirteyim Beyaz Şapka Seo yöntemleri Siyah Şapka'nın aksine arama motorlarının sevmediği bir yöntem değil aksine teşvik ettikleri bir yöntemdir. Çünkü arama motorları kullanıcılarına en iyi bilgileri göstermek ister ve sizin sitenizin ürettiği kaliteli içeriğin arama motorlarında üst sıralarda çıkması sizden çok inanın bana arama motorlarının işine gelmektedir.

Özetle; Siyah Şapka yöntemler belki kısa süreli sitenize bir trafik yaratabilir fakat ne kullanıcı kanadında ne de arama motoru kanadında sitenize iyi gözle bakan birileri olmayacaktır. Beyaz Şapka yöntemlerle oluşturulmuş bir sayfayı ise insanlar ve arama motorları sever çünkü onlara istediklerini vermektedirler. Beyaz Şapka Seo uygulayan bir site kendisine bir çok aşık yaratacaktır. - tabi içeriğiyle ve paylaştıklarıyla da orantılı olarak -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder