10 Eylül 2009 Perşembe

Seo, Sem, Serp, Sef farkı üzerine...


Seo terimlerini gavur uydurduğu için Türkiye'de aşırı bir terim karıştırma durumu var. Aslında bu terimler birşeylerin kısaltması ve gelin doğrularını beraber inceleyelim.

Seo: Search Engine Optimization'un kısaltması. Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu. Bu terim arama motorlarında sıralamayı yükseltmek için yapılan eylemleri tümünü kapsar. Şöyle de açıklayabiliriz. Hiphop bir kültürdür ve Rap bunun alt koludur Seo'ya bu durumda Hiphop desek sanırım yanlış olmaz.

Sem: Search Engine Marketing'in kısaltması. Türkçesi Arama Motoru Pazarlaması. Bu terim özellikle adwords vb. reklam programları ile sitenize paralı trafik sağlama durumudur. Aha parayı verdik mi herşey olur diye düşünmeyin bunda da birçok teknik uygulanmakta.

Serp: Search Engine Results Page'in kısaltması. Türkçesi Arama Motoru Sonuç sayfası. Bu da yaptığımız herhangi bir arama sonucu Arama motoru'nun döndürdüğü sayfaları temsil eder.

Sef: Search Engine Friendly'in kısaltması. Türkçesi Arama Motoru Dostu sayfalar. Başlıkları ve linkleri arama motorlarına uygun hale getirilmiş sayfalar demektir. Özellikle bu terim Seo ile çok karıştırılıyor. Hiphop benzetmesinden yola çıkarsak sef'e de Rap diyebiliriz tabi sef Rap kadar arama motoru optimizyonunun en büyük bölümünü oluşturmasa da önemli bir faktördür.

Örneğin Seo ne harika birşey diye bir yazımız olsun bunun link yapısı aşağıda sefli ve sefsiz olarak gösterilmiştir.

Sef'siz bir sayfa: http://www.example.com/icerik.asp?id=1234
Sef'li Sayfa: http://www.example.com/seo-ne-harika-birsey.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder